Nyårstårta

Började det här inlägget några dagar efter nyår men så mycket kom i mellan, jobb, skola, innebandy och diverse förkylningar. Tiden ringer iväg och... jag har inga ursäkter egentligen. Hade som nyårslöfte att inte skjuta upp saker så mycket. Det gick ju jättebra (eller inte). Nu kommer i alla fall äntligen recept och bilder på tårtan jag gjorde till nyårsafton. Nyår spenderades med härliga vänner och vi höll på till tidigt på morgonen, precis som det ska vara!
 
 
 
 
Tårtan är en enkel - men ack så god - moussetårta. Självklart med bränd maräng runt omkring - det känns väldigt "nyårigt". Tårtan är gjord på lika-delarbotten med smak av vanilj, hallonmousse och vit chokladmousse och täckt med italiensk maräng. Dekorerad med chokladdekoration och färska hallon. MUMS!
 
Recept och instruktioner till bottnarna hittar ni här. Jag använde 4 ägg och en 24 Ø cm form
 
Vit chokladmousse
125 g vit choklad (går att använda annan choklad också)
1 äggula
1/2 msk socker (florsocker helst)
1 lime (saften)
2 dl vispgrädde
 
Hallonmousse
4 gelatinblad
225 g hallon
1/2 dl socker
1 msk vatten
3 dl vispgrädde 
 
Italiensk maräng
300 g socker
100 g vatten
150 g äggvita (4-5 ägg beroende på storlek)
30 g strösocker
 
Gör så här
Vit chokladmousse
Smält chokladen över vattenbad
Ta av från värmen, rör ned socker och limesaft. Rör sedan snabbt ned äggulan. Rör om ordentligt.
Låt svalna något
Vispa grädden
Vänd ned chokladblandningen i grädden tills du har en jämn mouse. 
 
Hallonmousse
Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt svälla ca 5 min.
Lägg hallon, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt småputtra några minuter. Mosa hallonen med baksidan av en slev eller likande så att du får ut så mycket saft som möjligt. 
Passera hallonmoset genom en sil. Tryck ut så mycket saft som möjligt.
Lägg i gelatinbladen i hallonsaften och rör tills de smälter. Om saften har hunnit bli för kall (så att gelatinet inte smälter) sätt skålen över ett vattenblad och värm på tills gelatinet smälter. 
Ställ åt sidan och låt svala, helst till rumstemperatur. 
Vispa grädden. Vänd ned hallonsaften tills du får en jämn mousse. 
 
Italiensk maräng
Koka upp den första mängden socker och vatten (du ska koka tills sockerlagen blir 120-125 grader). Rör lite lätt i början så att sockret inte fastnar i botten, annars kan sockerlagen sköta sig själv ett tag.
Vispa upp äggvitorna och den lilla mängden socker till ett hårt skum
När sockerlagen har nått 110-115 grader är det dags att vispa. Vispa ganska ofta tills sockerlagen har nått 120-125 grader. 
Sätt bakmaskinen på låg hastighet och häll ned sockerlagen i äggvitorna i en smal stråle. När all sockerlag är tillsatt, så vispa på hög nivå i någon minut. Vispa sedan på låg-medel hastighet (på min kitchen aid är det hastighet 3-4) tills marängen är kall (ca 20 min).
 
Montera tårtan
Dela botten i två delar. 
Lägg bakplåtspapper eller plastfolie i botten på formen bottnarna gräddades i. 
Lägg den första botten i formen. 
Häll på den vita chokladmoussen och bred ut den jämnt. Lägg på den andra botten. 
Låt stelna ca 30 min i kylen. Gör under tiden hallonmoussen. 
Häll på hallonmoussen ovanpå den andra botten. Jämna ut moussen ordentligt eftersom detta kommer vara toppen på tårtan. 
Ställ i kylen. Gör under tiden den italienska marängen. 
Bred ut marängen runt kanten på tårtan. Spritsa dekorationer ovanpå tårtan. (Eller dekorera hur du vill efter egen fantasi)
Bränn av marängen med en brännare. Jag använder denna. 
 
 Lots of love, withsugarontop <3
bränd maräng - chokladmousse - hallon - hallonmousse - italiensk maräng - maräng - mousse - moussetårta - nyår - vit choklad - vit chokladmousse