Dykartårta #2
Och här kommer recept på dykartårta nummer 2! Denna är fylld med chokladmousse och hallonmousse på chokladbottnar. Den är fodrad med swiss meringue buttercream och täckt med marsipan.


Ingredienser
Tårtbotten
Chokladmousse
150 g choklad (jag använde Odense 55 %-ig)
2 dl vispgrädde
100 g cream cheese (philadelphia)
Hallonmousse
200 g frysta hallon
knappt 1 dl florsocker
100 g cream cheese (philadelphia)
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
Swiss meringue buttercream
3 ägg
1,69 dl socker
188 g smör1 tsk vaniljsocker
Dekoration
ca 400 g marsipan (blå)
Gör så här
Tårtbotten
Följ ingredienserna här
Chokladmousse
Denna mouuse tar två dagar att göra, eftersom den behöver kylas ordentligt.
Hacka chokladen och lägg i en skål
Värm grädden men LÅT DEN INTE KOKA.
Häll över den varma grädden över chokladen och rör om tills all choklad har smält
Låt svalna en stund, sätt sedan in den i kyl över natten
Rör i färskost och vispa upp till en bra konsistens
Fyll tårtan (se nedan)
Hacka chokladen och lägg i en skål
Värm grädden men LÅT DEN INTE KOKA.
Häll över den varma grädden över chokladen och rör om tills all choklad har smält
Låt svalna en stund, sätt sedan in den i kyl över natten
Rör i färskost och vispa upp till en bra konsistens
Fyll tårtan (se nedan)
Hallonmousse
Lägg gelatinbladen i blöt
Koka upp hallonen, låt det koka ca 2 min.
Passera hallonen genom en sil och låt svalna. Jag brukar röra ned lite av "kärnorna" för att få lite textur på moussen.
Blanda ca hälften av "hallonsaften" med cream cheese och florsocker.
Vispa upp grädden
Smält gelatinet i resten av "hallonsaften", låt svalna en stund och blanda med hallon- och cream cheeseblandningen.
Vänd ned den vispade grädden.
Låt stelna ca 15 min i kylen och fyll sedan tårtan (se nedan)
Swiss meringue buttercream
Följ instruktionerna här
Montering av tårtan
Dag 1 (1 eller 2 dagar innan servering)
Ta ut den frysta botten ungefär 30 minuter innan du ska fylla tårtan.
Dela den i 3 delar när den är halvtinad. Jag använder mig av en snurrbricka (från IKEA). Tryck kniven lätt mot botten och snura på brickan tills kniven har kommit helt igenom.
Jag gjuter alltid tårtan i samma botten som den gräddades i. Lägg plastfilm som ett kors i formen. Se till att det är tillräckligt md plast så att du kan täcka hela tårtan sedan
Lägg den första botten (den botten som var längst ner i formen vid gräddning) ovanpå plastfilmen.
Häll på den första moussen (välj själv), se till att det är jämnt fördelat. Låt stelna i kyl en liten stund (10-15 min). Lägg på mittenbotten
Fyll på med nästa mousse, låt stelna i kyl en liten stund (10-15 min)
Lägg på den sista botten (den botten som var högst upp vid gräddning). Plasta in tårtan och ställ i kylen (fortfarande i formen) över natten
Dag 2 (1 dag innan eller samma dag som servering)
Dag 2 (1 dag innan eller samma dag som servering)
Ta bort kanten på formen och öppna upp plasten, men låt plasten ligga kvar under tårtan.
Lägg på en tårtbricka ovanpå tårtan, jag använder dessa tårtbrickor. Jag brukar "limma" fast tårtbrickan med det man ska spackla tårtan med, i detta fall swiss meringue buttercream. Bred ut en liten cirkel av krämen i mitten på tårtbrickan och lägg ovanpå tårtan.
Vänd nu tårtan "upp och ned" med hjälp av händerna och plasten. Alltså ska den nu stå på tårtbrickan och det som var längst ned i formen blir nu toppen.
Nu ska du spackla ett tunt lager med swiss meringue buttercream, detta lager kallas för crumb coat, runt hela tårtan, sidor + toppen. Detta är till för att smulorna inte ska fastna i den slutgiltiga spacklingen, detta lager kan vara väldigt tunt, det gör inget om du kan se tårtan "igenom" frostingen men se till att hela tårtan är täckt. När jag spacklar tårtan brukar jag klippa till 5-6 cm remsor av bakplåtspapper som jag sticker in precis under kanten på tårtan för att frostingen inte ska gegga på tårtbrickan. Ställ in i kylen ca 20 min.
När tårtan står i kylen är det dags att kavla ut marsipan att täcka tårtan med. Pudra bakbordet och kaveln med florsocker så går det lättare att kavla ut. Se till att marsipanen blir ganska mycket större än ytan som ska täckas. Addera höjden + diametern + höjden så får du (minsta) storleken på marsipanen. Kavla den ca 2-3 mm tunt.
Lägg marsipanen över underarmarna och sikta på mitten och lägg ned marsipanen på tårtan. Använd händerna när du ska platta ut marsipanen (man kan använda en s.k. smoother också). Lyft och dra lätt i marsipanen runt om för att undvika veck (kolla på denna video). Skär av överflödig marsipan med en pizzaskärare.
Dekorera utifrån egen fantasi. Alla figurer är gjorda i sockerpasta som jag har låtit torka i några dagar.
Lots of Love, withsugarontop <3
Wow vilka tårtor!