Saffransbiscotti

Underbart ljuvliga mandelskorpor med hälig smak av saffran. Väldigt juliga och passar lika bra till kvällskaffet som till glöggfesten!  

ca 65 st
175 grader 

100 gram smör
2 paket saffran (1 gram)
5 dl vetemjöl
1 1/3 dl socker
1 ½ tsk bakpulver
½ -1 dl sötmandel
2 ägg

Gör så här

  1. Smält smöret och tillsätt saffran. Låt det fräsa upp.
  2. Häll smöret och saffranen i en stor bunke och rör ner äggen, ett i taget.
  3. Blanda alla torra ingredienser och mandlarna i en annan bunke. Du kan låta mandlarna vara hela eller så hackar du dem väldigt grovt.
  4. Vänd ned de torra ingredienserna i smör- och äggblandningen
  5. Dela degen i tre delar och forma dem till runda längder. Platta till de lite på toppen, de ska vara 1 ½ - 2 cm höga.
  6. Grädda i ca 25 min på 175 grader.
  7. När 25 minuter har gott. Ta ut plåten och sänk värmen till 125 grader.
  8. Skär längderna i ca 1 cm breda skivor, jag brukar skära lite snett för en bredare och snyggare snittyta. Placera de på den varma plåten med snittytan uppåt.
  9. Sätt tillbaka skorporna i ugnen för att torka, ca 15-18 min.

Låt svalna och njut sedan med en varm kopp glögg :)

Biscotti - Fika - Mandel - Saffran - jul - sött

Kladdkaka med vit choklad- och passionsfruktsfrosting

Jag använder inte visp när jag gör kladdkaka utan använder en slickepott under hela processen. Kakan blir ganska kompakt men extremt god och väldigt kladdig och chokladig. Tillsammans med den perfekta mixen av syrlig-söt i frostingen är det här en svårslagen kombination. Servera helst rumstempererad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kladdkaka med extra choklad

8-10 bitar
175 grader

100g smör
2 ägg
2 ½ dl socker
1 ½ dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
1 nypa salt
50 g mörk choklad, hackad
smör och kokos (eller ströbröd) till formen

Gör så här

  1. Smöra en form med löstagbar kant och bröa med kokos. Min form har en diameter på 24 cm.
  2. Smält smöret på låg-medelvärme.
  3. Blanda under tiden socker och ägg i en bunke med en slickepott. Se till att det är ordentligt blandat.
  4. Rör ner de torra ingredienserna, rör ihop.
  5. Tillsätt smöret och rör till en slät smet.
  6. Blanda till sist ner chokladen i smeten.
  7. Häll smeten i formen, sprid ut så gått det går, den rinner dock ut över hela botten när den blir varm. Grädda 15-17 min. Den kommer fortfarande vara väldigt kladdig när du tar ut den men den stelnar lite när den svalnar.
  8. Låt svalna i formen. Skär runt kanterna innan du öppnar kanten. Sätt på kanten igen om du ska ha frosting på.

 

Vit choklad- och passionsfruktsfrosting
4-6 passionsfrukter (jag använde 5)
100 g vit choklad
½ dl gräddfil
½ dl crème fraiche
1 gelatinblad.

Gör så här

  1. Dela passionsfrukterna, sila bort kärnorna genom att pressa den genom en finmaskig sil. Använd baksidan av en vanlig matsked och pressa ur så mycket saft som möjligt. Jag sparade dock 1 ½ passionsfrukt som jag använde som de var. Detta för att kärnorna ger lite tuggmotstånd, ger lite extra smak & för att jag tycker det ser snyggare ut.
  2. Lägg gelatinbladet för att svälla i kallt vatten.
  3. Smält chokladen över vattenbad. Blanda i passionsfrukten och rör tills det är helt hoprört.
  4. Låt svalna några minuter och blanda sedan ner gräddfilen och crème fraichen.
  5. Krama ur gelatinbladet, lägg i en skål och smält i micron. Detta går jättefort. Tog inte ens 15 sek för mig.
  6. Rör ned gelatinet i chokladblandningen.
  7. Häll på den avsvalnade kladdkakan i formen. Ställ i kylen för att stelna ca 2 timmar.

 

Dekoration
50 gram smält choklad.

Häll chokladen i en engångsspritspåse, klipp av ett ytterst litet hål i hörnet och go crazy!

 

Enjoy! 

Macarons med lakritschokladganache

 

Ingredienser

Macarons
15-20 st

4 rumsvarma äggvitor – låt gärna stå framme ett dygn i en burk med lock
2 msk strösocker
150 g mandelmjöl
4 dl florsocker

Lakritschokladganache
2 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
1 msk lakritsgranulat
2 krm saltlakritsessence

Gör så här

Macarons

  1. Vispa äggvitorna till ett lätt skum, tillsätt socker, 1 msk i taget. Sluta inte blanda mellan varven. När smeten är blank och fast som maräng är den klar
  2. Sikta mandelmjöl och florsocker i en bunke och rör tills det är helt blandat.
  3. VÄND ner mjölblandningen i marängen. Det är viktigt att inte röra för länge eller för häftigt. Macarons är svårt att få perfekta då det är en verklig balansgång mellan en för lite blandad smet och för mycket blandad smet. Den ska inte vara rinnig men den ska gå att spritsa utan problem.
  4. Häll smeten i en spritspåste. Spritsa ut kakorna på ett bakplåtspapper. Spritsa ut kakor som är stora som femkronor ungefär. Om du vill ha exakt lika stora kakor kan du rita ut rundlar på ett papper och lägga under bakplåtspappret. Kom ihåg att ta bort det innan du gräddar dem bara!
  5. Slå plåten mot diskbänken några gånger för att få bort luftbubblor.
  6. Låt stå och vila i upp till en timme, det ska bildas en liten hinna på kakornas yta.
  7. Grädda i 150 grader  i 12 min. Öppna inte ugnen under gräddningstiden. De kommer inte få någon färg.
  8. Låt svalna på papper och ta sedan försiktigt loss kakorna
  9. Spritsa ganache på hälften av kakorna och sätt ihop dem två och två

Lakritschokladganache

  1. Hacka chokladen.
  2. Värm upp grädden och chokladen på låg – medelvärme. Grädden får inte koka!
  3. När chokladen smält, blanda ner lakritsgranulat och saltlakritsessence.
  4. Låt svalna ca 15 minuter och ställ sedan in i kylen med plast över
  5. Ta ut ca 15-20 min innan den ska användas.

Hoppas det smakar!

 

bakverk - choklad - lakrits - macaron