Blåbärs- och citrontårta (Påsktårta)

Här kommer ett sent recept. I påskas gjorde jag denna supergoda tårta. Blåbär och citron är en klassisk kombination som aldrig går fel. Den är trots ganska "tunga" ingredienser ganska lätt i smaken. Den passar perfekt en härlig vårdag.
 
 
 
 
Ingredienser 

Likadelar-botten
Jag använder mig av fyra ägg. 

Blåbärsmousse
6 gelatinblad
375 g blåbär
1 ¼ dl socker
4 ½ dl vispgrädde

Lemoncurd
3 ägg
2 dl socker
2 citroner
100 g smör

Lemoncurd frosting
200 g cream cheese
4 dl grädde
½ - 1 dl lemoncurd (smaka av)
ev gul hushållsfärg.

Dekorationer
Marsipan
Hushållsfärg
Mandelspån och smält choklad.

Gör så här

Lemoncurd
Curden kan med fördel göras dagen innan.
Vispa ihop ägg och socker i en liten kastrull
Riv skalen på den ena citronen och pressa saften från båda och blanda med ägg- och sockerblandningen
Sjud på blandningen på svag värme under vispning, det får inte koka. Krämen ska tjockna.
Ta av kastrullen från värmen och rör ned smöret i kuber. Låt krämen svalna.
Förvara i glasbruk i kylen, håller ca 1 vecka i kylen. 

Tårtbotten
Följ instruktionerna till lika-delarbotten
Frys gärna in botten och ta fram någon halvtimme innan användning så blir den lättare att dela. 

Blåbärsmousse
Tina blåbären om du använder frysta
Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt svälla
Mixa blåbären med stavmixer eller i blender
Blanda socker och blåbärspurén i en kastrull och låt småputtra några minuter
Lägg i gelatinbladen och rör om tills de smält. Ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa grädden.
Rör ned den avsvalnade blåbärspurén i grädden, ställ i kylen tills den är kall, ca 30 min.

Frosting
Blanda ihop cream cheese och lemoncurd.
Vispa grädden och vänd ned i ostblandningen. Blanda eventuellt ned gul hushållsfärg.

Montering
Dela botten i tre delar
Lägg botten i en springform, fyll på med ca hälften av moussen.
Ställ in i kylen och låt stelna 30-45 min.
Bred på lemoncurd på den mellersta botten. Lägg sedan på botten på blåbärsmoussen, med lemoncurden mot moussen. Bred lemoncurd på ovansidan av mellanbotten.
Fyll på med resten av moussen. Låt stelna ca 45 min.
Lägg på den sista botten.
Låt stå några timmar tills den stelnat ordentligt.
Bred på frosting runt hela tårtan. 

Dekorationer
Gör dekorationer i färgad marsipan, jag gjorde kycklingar och påskägg.

Jag gjorde dessutom ett ”fågelbo” – smälte 50-70 g mörk choklad. Blandade ned mandelspån (finns i 50 g påse från dr.oetker). Fyll en muffinsform, tryck upp blandningen mot kanterna, så att det blir en grop i mitten.  Låt stelna i kylen.  

Dekorera tårtan efter egen fantasi. 

 

Lots of love, withsugarontop <3

blåbär - lemoncurd - marsipan - påsk - tårta