Prinsesstårta och chokladmoussetårta

I know, I know. Det har varit extremt dålig uppdatering här, har bakat en del men kombination av mycket annant att göra och simpel lathet har det inte kommit upp på bloggen. Det har varit några födelsedagar och ett studentfirande sedan jag sist uppdaterade så det ligger några tårtrecept och väntar. 

Här kommer äntligen recepten på min lillebrors födelsedagstårtor. Det är en klassisk prinsesstårta och en chokladmoussetårta med hallon. 

Prinsesstårtan
 
Chokladmoussetårtan

Prinsesstårta
ca 8-10 bitar

Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Vaniljkräm
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 äggulor
1 msk maizena
1 msk socker
1 msk vaniljsocker

Fyllning
Ca 1 dl Hallonsylt
6 dl vispgrädde

200 g grön marsipan/ 1 färdigkavlat lock
marsipanrosor 

Gör så här

Tårtbotten
Smörj och bröa en springform, diameter ca 24 cm
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör försiktigt ned de i äggsmeten
Häll smeten i formen
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min i 175 grader. Känn efter med en sticka så att kakan är torr i mitten.
Låt svalna något innan du stjälper upp kakan.
Låt svalna helt innan du skär upp den. Jag brukar frysa in min ca 30 min om du ska använda den direkt. Annars kan du frysa in den tills du behöver den och ta fram den någon timme innan du delar den. Klä in den i plastfolie innan frysning

Vaniljkräm
Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en liten kastrull.
Sjud på svag värme under vispning till krämen tjocknat, se till att det inte kokar. Använd inte stålvisp i aluminium till krämer med ägg eftersom den då kan bli grådaskig.
Låt krämen svalna, tillsätt sedan vaniljsocker

Montering
Dela tårtbottnen i tre delar
Bred sylt på den nedersta botten
Lägg på nästa botten
Vispa grädden fast och rör ned ¾ av den i vaniljkrämen.
Bred ut vaniljgrädden på nästa botten, forma till en kulle.
Lägg på den sista botten.
Bred ut resten av grädden ovanpå och på sidorna av tårtan.
Kavla ut marsipan mellan två bakplåtspapper till en rundel ca 30 cm i diameter.
Du kan skära några snitt, ca 3 cm, i kanten på locket för att lättare forma det. Vänd locket över tårtan med hjälp av bakplåtspappret
Forma och garnera med marsipanrosor.

Chokladmoussetårta
ca 8-10 bitar

Kladdkakebotten
150 gram smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kallt starkt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver 

Chokladmousse x 2
100 g choklad
2 äggulor
1,5 dl + 0,5 dl + 1 msk vispgrädde
1 gelatinblad

Hallonmos
3 dl hallon (frysta går bra)
1-2 msk socker

Ev dekoration
200 g vit choklad
2 msk smör/olja/kokosfett
50 g mörk choklad

Gör så här

Kladdkakebotten
Brygg starkt kaffe och låt svalna
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter
Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål.
Smält smöret och låt svalna
Vispa samman ägg, socker och vaniljsocker snabbt, ca 15 sek.
Rör ned det kalla kaffet i äggblandningen
Sikta ned de torra ingredienserna och varva med att röra ned smöret.
Häll smeten i den smorda formen. Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 min.
När du tar ut den kommer den vara lite lös men den stelnar.
Låt kladdkakebottnen svalna på ett galler
Diska ur formen och lägg tillbaka botten i formen
Klä kanten med bakplåtspapper eller (typ) overheadplast

Chokladmousse
Vispa 1,5 dl grädde fluffig
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 10 min
Hacka chokladen och lägg i en kastrull tillsammans med äggulorna och 0,5 dl grädde.
Värm på svag värme, rör hela tiden tills chokladen smält. Låt det inte koka.
Låt svalna en stund
Vänd ned chokladen i grädden
Värm 1 msk grädde i en skål i mikron, krama ur gelatinbladet och blanda ned dem i den varma grädden.
Vänd ned gelatinbladgrädden i moussen.
Fyll formen med moussen, låt stela i kylen minst 1 timme.

Hallonmos
Värm hallonen och sockret i en kastrull på låg värme
Mosa hallonen med baksidan av en plastslev.
När alla hallonen är mosade, ta av från värmen och låt svalna

Medan hallonen svalnar kan du göra en omgång chokladmousse till.
När hallonen är svala, häll de ovanpå den stelnade chokladmoussen. Ovanpå hallonen, fyller du på med chokladmousse. (Hallonen behöver inte ligga ända ut i kanten, chokladmoussen fyller ut tomrummen)

Ev. Dekoration
Smält chokladen över vattenbad tillsammans med fettet
Låt svalna något och häll över den kalla tårtan.
Dekorera med smält mörk choklad. 

 

Lots of Love, withsugarontop <3

 

 

Fika - choklad - chokladmousse - chokladmoussetårta - hallon - marsipan - prinsesstårta - vaniljkräm - vit choklad