Lucka 8: Start på "Projekt Pepparkakshus 2013"
Glad andra advent allihopa! Själv har jag påbörjat mitt pepparkakshusbygge för i år. Den färdiga produkten kommer förhoppningsvis upp om några dagar (peppar, peppar ta i trä). Tycker alltid att det är svårt att hitta en bra deg som har både fin färg och stabilitet. Jag provade i år att använda mig av degen som Caroline Ahlqvist (Vinnare av hela sverige bakar 2013) använder.
Hittils är jag väldigt nöjd med konsistensen, både på degen och de färdiga delarna. Den förändrades knappt i ugnen så jag behövde inte göra om några delar i alla fall. Har smakat degen också och den var god, har dock inte smakat på någon färdig kaka. Jag tappade tålamodet med kavling och utbakning när jag höll på med delarna till huset. Har dock lite deg över så jag ska nog ta och baka ut några kakor snart och se hur de smakar, haha :) har dock svårt att tro att någon pepparkaksdeg kan slå mormors när det gäller smak!
Delarna till pepparkakshuset skär jag ut i kartong, använde mig av diverse kartongbitar, bland annat baksidor till gamla kollegieblock och även omslag från diverse tidningar. Allting blir betydligt lättare om bitarna är lite styva, annars är det lätt att pepparkaksdelarna blir skeva. Använd dig av en riktigt vass kniv (otandad), och för detaljerna kan det vara smart att använda en mindre kniv (blomsterkniv eller fruktkniv eller liknande) eller till och med rakblad. Skär ut delarna direkt på bakplåtspapper (gärna direkt på plåten). Flyttar du delarna blir de ofta missformade :)
Carolines pepparkaksdeg
3 dl strösocker
2 dl sirap
100g smör
1 msk kanel
1 msk ingefära
2 msk kryddnejlika
3 dl mjölk
1 msk bikarbonat
1.5 l mjöl
Gör så här:
- Blanda socker, sirap, smör, kryddor och smält ihop på svag värme.
- Häll i mjölken och låt blandningen bli kall.
- Tillsätt bikarbonat och mjöl och arbeta degen smidig.
- Vila 1-2 dygn inplastad i kylen.
- Baka ut till valfritt, hus eller stora figurer och grädda i 175 grader i 7-9 min. Hade de större husdelarna inne i 9 min och de mindre delarna var inne i ca 7-8 min.