Lucka 5: Vörtbröd med lingon och russin

 
Recept från tidningen Hembakat, nr 7/2013. Brödet gräddas i en springform (diameter ca 24 cm) och/eller en limpform (ca 1 ½ liter)

180 grader
2 bröd

Bröden
100 g smör
33 cl porter (en mindre flaska eller 3,3 dl)
33 cl julmust (en mindre flaska eller 3,3 dl)
50 g jäst
½ msk mald ingefära
½ tsk mald nejlika
½ msk mald pomerans
1 tsk mald kardemumma
1 ½ tsk salt
1 dl mörk sirap
10 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning
1 (rågad) dl russin
1 (rågad) dl lingon

Gör så här:

  1. Smula jästen i en stor skål (gärna till bakmaskin)
  2. Smält smöret och blanda med porter och julmust. Värm till 37 grader.
  3. Rör ut jästen med vätskan
  4. Tillsätt kryddorna och sirap, blanda ordentligt.
  5. Tillsätt rågsikt och mjöl, lite i taget. Rör ihop ordentligt. Använd köksmaskinens eller elvispens degkrokar. Rör till en kladdig deg,
  6. Låt jäsa under bakduk ca 40 min.
  7. Knåda in russin och lingon i degen.
  8. Dela i två delar. Forma den ena delen till en limpa och den andra till ett runt bröd.
  9. Placera i smorda formar. Strö lite mjöl på ytan och låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  10. Sätt ugnen på 180 grader
  11. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 50-60 min. Knacka på bröden med baksidan av en brödkniv, låter de ihåliga är de klara. Låt bröden vila ca 1 timme innan du skär dem
<3