Lucka 14: Apelsintryffelpaj med mandel

Satt och bläddrade i en gammal favoritbakbok, Två systrars söta av Lisa och Monica Eisenman. Hittade ett recept som lät helt underbart, jag bytte ut nötterna för att göra den lite juligare och den blev helt otroligt god!
 
Chokladpajdeg
Ugn 200 grader
10-12 bitar
 
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk florsocker
3 msk kakao
1 äggula
2 tsk iskallt vatten
 
Apelsintryffelfyllning
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
400 g mörk choklad
75 g rumsvarmt smör
1 tsk rivet apelsinskal
1 dl mandel (hackad)
 
Gör så här
Pajdegen
  1. Nyp ihop mjöl och smör tills det är välfördelat
  2. Blanda ned florsocker och kakao
  3. Tillsätt äggula och vatten
  4. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylen i minst 30 minuter
  5. Smörj en pajform, gärna med löstagbara kanter, ca 25 cm i diameter.
  6. Kavla degen tunt eller tryck ut den med fingrarna direkt i formen
  7. Nagga pajskalet med en gaffel
  8. Ställ kallt i ytterligare 30 minuter. 
  9. Grädda i 200 grader i 10 min.
  10. Låt svalna
Tryffelfyllning
  1. Koka upp grädde och socker
  2. Ta av från värmen och tillsätt chokladen, rör om tills den smält
  3. Blanda i smöret i små bitar. 
  4. Tillsätt apelsinskal och mandel
  5. Häll fyllningen i pajskalet och ställ i kylskåpet över natten
Kärlek till er alla denna lördag
<3