Nyårstårta: Trippel choklad- och hallonmoussetårta

Det har varit lång frånvaro här på bloggen, jag vet! Det har varit en blandning mellan jobb nästan varje dag, sjukstuga och plugg. Är fortfarande krasslig men börjar piggna på mig! Snön har äntlgen kommit tillbaka till stockholm och jag ska nog gå en kortprommis snart! Hade en sjukt kul nyårsafton med underbara vänner (gamla och nya), skratt och god mat! Tack mina fina tjejer! <3 Jag stod för efterrätteen, big surprise ;). Gjorde en himmelskt god moussetårta med tre lager chokladmouuse och hallonmousse på en kladdkakebotten. MUMS! Den är mäktig men oj så god! Finns det något godare än kombinationen chokald och hallon? Ursprungsreceptet kommer från madebymary.blogg.se
 
Ca 14-16 bitar
175 grader

1 form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
Overheadplast (eller liknande) att klä formen med

Kladdkakebotten
150 gram smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kallt starkt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver

Chokladmousse (x3)
100 gram choklad
2 äggulor
1,5 + 0,5 dl + 1 msk grädde
1 gelatinbland

Hallonmousse
200 g tinade hallon
2 gelatinblad
0,5 dl strösocker
1/3 dl vatten
1,5 dl vispgrädde

Gör så här
Dag 1

Kladdkakebotten

  1. Brygg starkt kaffe och låt svalna
  2. Sätt ugnen på 175 grader
  3. Smörj en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter
  4. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål.
  5. Smält smöret och låt svalna
  6. Vispa samman ägg, socker och vaniljsocker snabbt, ca 15 sek.
  7. Rör ned det kalla kaffet i äggblandningen
  8. Sikta ned de torra ingredienserna och varva med att röra ned smöret.
  9. Häll smeten i den smorda formen. Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 min.
  10. När du tar ut den kommer den vara lite lös men den stelnar.
  11. Låt svalna i formen på gallen.
  12. Om du tycker att bottnen är ojämn kan du ta ut den ur formen och skära bort ojämnheter. (Spara dessa om du vill i en lufttät burk i kylen, om några dagar visar jag varför, hihi)
  13. Diska gärna formen men lägg tillbaka botten i formen.
Dag 2

Chokladmoussefyllningar

  1. Klä springformen med overheadplast så att moussen inte fastnar i formen.
  2. Börja med den mörka chokladmoussen
  3. Vispa 1,5 dl av grädden fluffig
  4. Lägg gelatinbladet i kallt vatten för att svälla, ca 10 min
  5. Hacka chokladen och lägg i en kastrull tillsammans med äggulor och 0,5 dl grädde.
  6. Värm på väldigt svag värme, rör hela tiden tills chokladen smält.
  7. Låt svalna några minuter
  8. Vänd ned chokladen i den vispade grädden
  9. Värm 1 msk grädde i en skål i mikron (ca 15 sek). Krama ur gelatinbladet och blanda ned  den varma grädden. Vänd ned i moussen, blanda ordentligt.
  10. Häll moussen i formen och låt stelna i minst 1 timme.
  11. Upprepa stegen för de andra två chokladmousserna, se till att föregående lager är stelnat innan du häller på nästa.

Hallonmousse

  1. Se till att hallonen är helt tinade antingen i rumtemperatur några timmar eller på låg värme i mikron.
  2. Blötlägg gelatinbladen ca 10 min i kallt vatten.
  3. Passera hallonen genom en finmaskig sil, tryck ut med baksidan av en sked för att få ut all saft.
  4. Koka socker och vatten några minuter tills lagen är genomskinlig, krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i sockerlagen. Låt svalna.
  5. Vispa grädden, vänd ned hallonpurén och sockerlagen.
  6. Häll på ovanpå de stelnade chokladmousslagren. Jag ville endast ha en tunt lager hallonmousse så jag använde inte all mousse men det är en smaksak.

Dag 3: Serveringsdag

  1. Dekorera med färska bär och chokladdekorationer precis innan servering
  2. NJUT!
Hoppas det nya året har börjat bra för er alla
lots of love, withsugarontop <3
 
 
 
choklad - chokladmousse - efterrätt - hallon - hallonmouuse - hembakat - kladdkaka - mousse - nyår - sött