Macarons med lakritschokladganache

 

Ingredienser

Macarons
15-20 st

4 rumsvarma äggvitor – låt gärna stå framme ett dygn i en burk med lock
2 msk strösocker
150 g mandelmjöl
4 dl florsocker

Lakritschokladganache
2 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
1 msk lakritsgranulat
2 krm saltlakritsessence

Gör så här

Macarons

  1. Vispa äggvitorna till ett lätt skum, tillsätt socker, 1 msk i taget. Sluta inte blanda mellan varven. När smeten är blank och fast som maräng är den klar
  2. Sikta mandelmjöl och florsocker i en bunke och rör tills det är helt blandat.
  3. VÄND ner mjölblandningen i marängen. Det är viktigt att inte röra för länge eller för häftigt. Macarons är svårt att få perfekta då det är en verklig balansgång mellan en för lite blandad smet och för mycket blandad smet. Den ska inte vara rinnig men den ska gå att spritsa utan problem.
  4. Häll smeten i en spritspåste. Spritsa ut kakorna på ett bakplåtspapper. Spritsa ut kakor som är stora som femkronor ungefär. Om du vill ha exakt lika stora kakor kan du rita ut rundlar på ett papper och lägga under bakplåtspappret. Kom ihåg att ta bort det innan du gräddar dem bara!
  5. Slå plåten mot diskbänken några gånger för att få bort luftbubblor.
  6. Låt stå och vila i upp till en timme, det ska bildas en liten hinna på kakornas yta.
  7. Grädda i 150 grader  i 12 min. Öppna inte ugnen under gräddningstiden. De kommer inte få någon färg.
  8. Låt svalna på papper och ta sedan försiktigt loss kakorna
  9. Spritsa ganache på hälften av kakorna och sätt ihop dem två och två

Lakritschokladganache

  1. Hacka chokladen.
  2. Värm upp grädden och chokladen på låg – medelvärme. Grädden får inte koka!
  3. När chokladen smält, blanda ner lakritsgranulat och saltlakritsessence.
  4. Låt svalna ca 15 minuter och ställ sedan in i kylen med plast över
  5. Ta ut ca 15-20 min innan den ska användas.

Hoppas det smakar!

 

bakverk - choklad - lakrits - macaron